Datagrowers – Hét data analyse platform voor de moderne kweker

22 / 06 / 2023 | Leestijd: 4 min | Auteur: Jurgen van Gils

In een wereld waarin technologische innovaties in rap tempo evolueren, biedt data-analyse nu ongekende kansen voor kwekers. Investeren in data en analyse betekent investeren in de toekomst van uw bedrijf.

Het kweken van bloemen en planten is een kunst die vakmanschap, ervaring en een grondige kennis van de natuur vereist. Maar hoe perfect uw groene vingers ook mogen zijn, het zijn de data die het potentieel hebben om uw bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Om kwekers te helpen met deze stap zijn VisionBI en Dataresultz een samenwerking gestart voor de bouw van een informatieplatform specifiek voor de kwekersmarkt van bloemen en planten. De kennis van Dataresultz van de markt en de expertise van dataplatformen en informatieportalen heeft geresulteerd in een SaaS platform wat bekend staat onder de naam Datagrowers. Hét data analyse platform voor de moderne kweker.

Data kan een aanzienlijke rol spelen in het verbeteren van de verkoop in een kwekerij, of het nu gaat om bloemen, planten of een ander product. Hier zijn enkele specifieke manieren:

  • Vraagvoorspelling: Door historische verkoopgegevens en trendanalyses te gebruiken, kunnen kwekers de toekomstige vraag naar bepaalde planten of bloemen beter voorspellen. Dit kan helpen bij het plannen van de productie en het beheer van de voorraad om over- of onderproductie te voorkomen.
  • Prijsbepaling: Data-analyse kan helpen bij het bepalen van optimale prijzen voor producten op basis van factoren zoals de kosten van goederen, de marktvraag, het seizoen en de prijzen van concurrenten.
  • Klantsegmentatie: Door klantgegevens te analyseren, kunnen kwekers hun klanten in verschillende segmenten verdelen op basis van hun koopgedrag, voorkeuren, geografische locatie, enz. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van gerichte marketing- en verkoopstrategieën.
  • Verkoopprestaties: Door de verkoopprestaties van verschillende producten te analyseren, kunnen kwekers identificeren welke producten het best en het slechtst presteren. Dit kan hen helpen bij het nemen van beslissingen over het wijzigen of stopzetten van bepaalde productlijnen.
  • Klantgedrag: Analyse van klantgedrag kan helpen bij het identificeren van patronen, zoals welke producten vaak samen worden gekocht. Dit kan kwekers helpen bij het creëren van bundelaanbiedingen of cross-selling strategieën.
  • Markttrends: Door het analyseren van marktdata kunnen kwekers trends identificeren, zoals de toenemende populariteit van bepaalde soorten planten of bloemen, en hun aanbod daarop aanpassen.

Volledig ontzorgd inzicht krijgen in eigen data

Het Datagrowers platform is een modern SaaS platform, wat betekent dat de kweker wordt aangesloten op het dataplatform en middels een webbrowser inzichten krijgt in z’n eigen data. Er zijn interfaces beschikbaar voor alle gangbare oplossingen in de kwekersbranche, denk daarbij aan Codema SDF, GreenMaster, Florinet, Freshportal en Oltshoorn. Eenmaal aangesloten wordt de data dagelijks ververst.

Het Datagrowers platform bevat een gestandaardiseerd informatiemodel, waarvoor standaard rapportages en dashboards zijn ontwikkeld. Een kweker kan direct profiteren van deze inzichten, maar … niet iedere kweker is hetzelfde. Daarom biedt het platform de mogelijkheid om rapportages en dashboards naar eigen inzicht te creëren en toe te voegen in de eigen omgeving. Volledig afgeschermd van andere kwekers.

Van inzicht naar actie

Middels een online presentatie kunnen de prestaties inzichtelijk worden gemaakt en kan worden ingezoomd naar de onderliggende data en verklaringen zoeken voor eventuele afwijkingen. Ook zijn er dashboards ontwikkeld die direct aanzetten tot actie (call-to-action), bijvoorbeeld klanten die een afwijkend bestelpatroon vertonen.

Slimme algoritmen

Datagrowers bevat naast rapportages en dashboards ook slimme algoritmen om het potentieel van klanten inzichtelijk te maken en middels een matrix inzicht te geven in de klanten die aandacht nodig hebben.

Investeren in Data is investeren in uw toekomst!

Kortom, data en analyse zijn geen leuke extra’s meer, maar cruciale hulpmiddelen voor elke moderne kweker die streeft naar duurzaam succes in een steeds competitievere markt. Door te investeren in data en analyse kunt u de gezondheid van uw planten, de tevredenheid van uw klanten en de winstgevendheid van uw bedrijf naar een hoger niveau tillen. De toekomst is hier, en die toekomst is datagedreven.

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact met ons op


Meer nieuws, ontwikkelingen & innovaties