8 aandachtspunten bij de overstap van Qlik naar Power BI

23 / 06 / 2022 | Leestijd: 5 min | Auteur: Dennis Teekamp Gout

Steeds meer organisaties stappen over van Qlik naar Power BI.

Waarom?

Omdat ze gewend zijn met Microsoft te werken en Power BI een stuk intuïtiever vinden. Daarnaast valt het kostenplaatje vaak voordeliger uit.

Reden genoeg om over te stappen dus.

Migreren is alleen niet zo eenvoudig als de meesten denken. Wij delen graag onze lessen uit de praktijk. Hieronder vindt u dé 8 aandachtspunten bij de overstap van Qlik naar Power BI.

Bekijk hieronder dé 8 aandachtspunten bij de overstap van Qlik naar Power BI.

Aandachtspunt 1: méér dan rapporten ombouwen alleen

In Qlik vinden we niet alleen rapporten. Vaak zien we dat organisaties ook de logica achter de opbouw van data in de tool zetten. Qlik kan de data namelijk uit systemen halen, transformeren en vervolgens laden in een database.

Veel organisaties maken daar gebruik van. Ze hebben geen apart datawarehouse, oftewel één plek waar alle data vandaan wordt gehaald. De data en alle logica rondom de opbouw ervan, staan in Qlik.

Dat maakt een overstap complex.

Ongeacht de tool waarnaar gemigreerd wordt. Overstappen is niet een kwestie van rapportages ombouwen en klaar. Overstappen bestaat voor een groot deel uit het ontrafelen van de logica achter de opbouw van data en het goed inrichten van een dataplatform/datawarehouse.

Is dat eenmaal gedaan?

Dan profiteert u daar zeker van. Uw data wordt namelijk betrouwbaarder, sneller toegankelijk en eenvoudiger te beveiligen.

Aandachtspunt 2: de weg naar self service

Als u dit wilt, kunnen medewerkers met Power BI zelf aan de slag. Zelf rapportages maken, staafgrafieken oproepen en met data werken.

Ideaal!

Een belangrijke reden dat het management en de business graag Power BI willen. Tegelijkertijd is het even wennen als je Qlik gewend bent.

Daar liggen de controle en acties vooral bij de medewerker(s) met een developer licentie. Gebruikers kunnen enkel rapporten bekijken en wellicht kleine aanpassingen doen.

Hoe intuïtief Power BI ook is, in de praktijk vraagt dit toch om uitleg en training van medewerkers in de business.

Aandachtspunt 3: bouw de rapporten niet 1-op-1 over

Mensen zijn geneigd om de rapporten uit Qlik precies na te maken in Power BI.

Een grote vergissing.

Power BI heeft niet dezelfde functionaliteiten als Qlik. Filters werken bijvoorbeeld compleet anders.

Daarom adviseren we altijd om een functionele benadering te kiezen bij de overstap van de ene tool naar de andere.

Hoofdvraag?

Wat wil ik precies bereiken met mijn rapport of dashboard? Daarna maken we gebruik van de kracht van Power BI. Dat ziet er misschien anders uit dan in Qlik, maar het is het resultaat dat telt.

Aandachtspunt 4: een ander licentiemodel

Voor Qlik betaal je een vast bedrag. Dat bedrag wordt aangevuld met licentiekosten, maar de meeste kosten zijn ‘vast’.

Dat werkt bij Power BI anders.

Power BI kent een flexibel licentiemodel. In principe is de tool gratis. Op het moment dat je er serieus mee aan de slag wilt, komen er uiteraard kosten bij kijken.

Die kosten zijn afhankelijk van het type en aantal licenties dat gebruikt wordt. Hierdoor is het mogelijk gerichte keuzes te maken en heeft u meer grip op de kosten.

Aandachtspunt 5: volledig andere look & feel

Het openen van Qlik is iets heel anders dan het openen van Power BI. Een verschil tussen dag en nacht, kunnen we wel stellen.

Er gaat dan ook een nieuwe wereld voor gebruikers open. Bij Qlik zien we drukke full screen dashboards. Een scherm gevuld met vele tabellen, grafieken en pie charts.

En bij Power BI?

Veel meer rust en overzicht. Bij voorkeur ingesteld op maximaal 4 grafieken of tabellen op één pagina. Power BI is dus meer to the point.

Wel even wennen!

Aandachtspunt 6: verandering roept weerstand op

Dat brengt ons gelijk bij het volgende aandachtspunt: iedere verandering stuit op weerstand. Hoe groot de verbetering ook mag zijn: er wordt altijd iets gemist.

De functionaliteiten van Power BI zijn anders dan die van Qlik. Niet alles kan op dezelfde manier gepresenteerd worden en dat kan als teleurstellend worden ervaren.

Om de weerstand zo klein mogelijk te maken, adviseren we de business en uiteindelijke gebruikers zoveel mogelijk te betrekken bij de inrichting van de nieuwe BI-tool. Laat ze vast nadenken over de data en rapportages die zij echt nodig hebben en toon ze de voordelen.

Gaan ze bepaalde functionaliteit toch missen?

Vaak kan deze via een omweggetje alsnog gerealiseerd worden.

Aandachtspunt 7: autorisatie opnieuw inregelen

In Qlik heeft u bepaald wie welke rapportages en data mag benaderen. Als u de overstap maakt naar Power BI, dan moet u deze autorisatie opnieuw inregelen.

In Power BI werkt dit via rollen en groepen. U kunt dus een hele groep met een bepaalde rol toegang geven tot dezelfde data.

Nog makkelijker?

Als u al Office 365 heeft, dan kunt u die groepen ook gebruiken voor het inrichten van de autorisatie in Power BI.

Let op!

Bij Qlik hebben gebruikers veel minder mogelijkheden, dan bij Power BI. Ze kunnen meestal enkel rapporten inzien. In Power BI kunnen er verschillende datasets worden geraadpleegd en deze kunnen eventueel ook worden bewerkt, gedownload of gekopieerd. Autoriseren vraagt dus meer aandacht dan bij Qlik.

Aandachtspunt 8: andere ontwikkelkennis nodig

Werkt u met een BI-team? Dan zijn uw mensen goed thuis in Qlik. Wellicht zijn ze er zelfs in gespecialiseerd.

Power BI vraagt echter om andere kennis.

De applicatie op zichzelf is eenvoudiger dan Qlik. Toch moeten uw mensen trainingen volgen.

Wilt u uw team in de toekomst uitbreiden met nieuwe experts in Power BI?

Dan wordt het wervingsproces wel eenvoudiger. Er zijn namelijk een stuk meer mensen met ervaring in Power BI op de arbeidsmarkt te vinden.

Overweegt u over te stappen naar Power BI?

Houd dan rekening met bovenstaande aandachtspunten. Kunt u wel wat hulp gebruiken? Onze consultants denken graag met u mee, zodat ook u het meeste haalt uit uw BI-oplossing.

Neem vandaag nog contact met ons op via 030 – 633 19 45 of info@visionbi.nl

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact met ons op


Meer nieuws, ontwikkelingen & innovaties