Wat doet een data analist?

29 / 11 / 2022 | Leestijd: 4 min | Auteur: Dennis Teekamp Gout

Een data analist geeft organisaties inzicht in hun data en zorgt dat ze op basis daarvan beslissingen kunnen maken. Helpen bij het datagedreven werken dus. Het begrijpen van de klantvraag en die kunnen vertalen naar waardevolle inzichten vormt de kern van de functie. Weten hoe het werk van een data analist er precies uitziet en welke achtergrond je hiervoor nodig hebt? Lees dan snel verder.

Wat doet een data analist wel en niet?

Er zijn veel functies met ‘data’ in de naam en dat is nogal verwarrend. Daarom even kort op een rij wat een data analist wel en niet doet.

Wat doet een data analist? Wat doet een data analist niet?
Gesprekken met de business voeren om wensen, eisen en processen in kaart te brengen Bouw en onderhoud van dataplatform of datawarehouse
Data ophalen, verzamelen en ontsluiten naar een BI tool Support leveren bij vragen of problemen over de back-end
Analyse van data om de business waardevolle inzichten te kunnen geven Data Science oplossingen toepassen
Ontwikkelen van visualisaties en dashboards  

Hoe ziet het werk van een data analist eruit?

Niet iedere organisatie geeft dezelfde invulling aan deze functie. Daarom geven we een globaal beeld van de werkzaamheden.

1. Achterhalen van de werkelijke vraag

Of je nu intern bij een organisatie werkt of extern als consultant wordt ingehuurd: de eerste taak van een data analist is het achterhalen van de klantvraag.

Welke informatie heeft de business écht nodig? Welke KPI’s zijn onmisbaar?

Dat kan per doelgroep (HRM, financiën, sales etc.) nogal uiteenlopen. Zaak dus om met de juiste mensen om tafel te gaan en te onderzoeken welke data de organisatie verder helpt. In zijn geheel en per afdeling. Daarbij breng je direct ook de huidige BI processen in kaart.

2. Data verzamelen en ontsluiten

Is de vraag helemaal helder? Dan is tijd om de juiste data te verzamelen, op te halen en te ontsluiten in een BI tool naar keuze. Dat kan zijn Power BI, maar ook Yellowfin, Qlik of een van de andere tools.  

Let op!

Bij grote(re) organisaties is er vaak een data engineer aanwezig die alle data ophaalt en verzamelt in een data warehouse of dataplatform. In dat geval hoeft de data analist deze taak niet uit te voeren, maar formuleert hij of zij de vraag.

3. Analyse en inzicht

De vraag is duidelijk, de processen zijn in kaart gebracht en de data staat paraat: tijd voor data analyse!

Creëer per doelgroep één of meerdere aantrekkelijke dashboards met praktische, bruikbare informatie. Een data analist zorgt ervoor dat de juiste KPI’s zichtbaar zijn en geeft grafische inzichten waarmee de business verder kan.

4. Training en ondersteuning

Dashboards opgeleverd? Dan start de laatste stap, die eigenlijk nooit eindigt: het trainen en ondersteunen van de business. Nu de organisatie er echt mee gaat werken, is het zaak om haar stapsgewijs te begeleiden bij het effectief gedreven werken met data.

Welke skills heeft een data analist nodig?

  • Communicatieve vaardigheden: essentieel voor gesprekken met de business.
  • Liefde voor data: dat is natuurlijk logisch!
  • Assertiviteit: blijf kritisch, stel vragen aan de business en vraag vooral door.
  • Leiderschap skills: neem de leiding en wees een beetje eigenwijs
  • Probleemoplossend vermogen: techniek en business botsen nog weleens.
  • Teamspirit: samenwerken is key om succesvol te zijn in dit vak.
  •  Analytisch denken: verbanden zien binnen getallen en processen.

Welke achtergrond of opleiding heeft een data analist?

Opvallend is dat data analisten vaak een heel diverse achtergrond en/of opleiding hebben. Sommigen hebben een achtergrond in wiskunde, ICT of statistieken en anderen hebben psychologie of een business gerelateerde studie gevolgd.

Dat maakt niets uit.

Skills zijn namelijk veel belangrijker in dit vakgebied. Houd je van data en wil je daar meer van leren? Vind je het leuk om organisaties meer gedreven te laten werken met data? Kun je goed met mensen praten en achterhalen wat hun wensen zijn?

Dan is de functie van data analist misschien ook iets voor jou!

Aan de slag als data analist?

Enthousiast geworden van deze functie? Wij hebben regelmatig vacatures voor data analisten. Bekijk onze vacatures of bel ons! Voor een eerste kennismaking kun je terecht bij Dennis Teekamp Gout via 030 633 19 45 of mail je cv en motivatie naar dennis@visionbi.nl.

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact met ons op


Meer nieuws, ontwikkelingen & innovaties