Power BI Templates – Zodat je kunt focussen op je data!

01 / 03 / 2023 | Leestijd: 4 min | Auteur: Dennis Teekamp Gout

Power BI is een krachtig BI-tool met talloze mogelijkheden, waaronder diverse opties voor datavisualisatie. Denk aan een (afwijkend) lay-out, verschillende vormgeving en de keuze uit vele verschillende visualisaties. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw rapporten niet alleen de juiste data bevatten, maar ook leesbaar zijn en consistent qua stijl blijven? Bovendien, hoe leg je aan een nieuwe collega uit welke stappen je normaal neemt in het ontwerpproces?

Onze collega Valerie vertelt in een Design Donderdag-uitzending hoe VisionBI dit proces zelf heeft doorlopen en hoe het team hiermee om is gegaan. In dit artikel geven we je wat meer inzichten.
Wil je de uitzending graag bekijken? Klik dan hier: Design Donderdag

Power BI templates als onderdeel van de way-of-working!

Maar hoe begin je eigenlijk met zo’n template? Verschilt dat niet per klant? We ontdekten al snel dat een template slechts een klein onderdeel vormt van een bredere way-of-working. Maar wat houdt zo’n way-of-working precies in?

Bijvoorbeeld dat we voordat we beginnen met het ontwerpen voor een klant eerst goed onderzoeken wie de gebruiker is en hoe het rapport uiteindelijk zal worden gebruikt. Het doel van het rapport en de vragen die ermee beantwoord moeten worden zijn net zo belangrijk als de acties die aan de hand van de resultaten genomen worden. Dit lijkt misschien ver weg van het ontwerpproces, maar de antwoorden op deze vragen zijn cruciaal voor het verdere ontwerp van rapportages.

Tijdens het ontwerpen komt dan ons template van pas wat een goed startpunt biedt om verder te ontwerpen. Heel belangrijk hierbij is dat dit alleen een beginpunt is. Het zijn handvatten die kunnen helpen om verder te ontwerpen. Naast het template bevat onze way-of-working ook naamgevingsconventies, advies over kleurgebruik, vormgeving en bijvoorbeeld ook welk visual het beste werkt.

Power BI Templates VisionBI

En hoe pas je een template toe?

Het is belangrijk om te realiseren dat een template slechts een vertrekpunt is om mee te beginnen. Tijdens een overleg kun je bijvoorbeeld beslissen hoeveel KPI’s en visualisaties je daadwerkelijk wilt tonen. Als je veel visualisaties hebt en eigenlijk te weinig ruimte op je dashboard, is het verstandig om te beoordelen of alle informatie wel écht nodig is, of dat je misschien probeert twee verschillende dashboards in één te combineren.

Een template kan ook een uitstekend startpunt zijn tijdens een gesprek over de vormgeving van het dashboard. Door alle visualisaties een keer uit te proberen en ze in de vakjes te plaatsen, kun je snel zien welk effect ze op elkaar hebben.

Houd er echter rekening mee dat zelfs het beste template geen waarde toevoegt als het niet wordt gebruikt. Bovendien kan het wennen aan het gebruik van iets nieuws als moeilijk worden ervaren. Het is dus aan te bevelen om het gebruik van een template binnen een organisatie zo vroeg mogelijk te introduceren, het team erbij te betrekken en ook na de eerste uitrol goed te blijven monitoren op het daadwerkelijke gebruik.

Management Power BI Dashboard Demo VisionBI
Management Power BI Dashboard Demo VisionBI

Is een template ontwikkelen niet ontzettend veel werk?

Het ontwikkelen van een template vergt altijd wat tijd. Je moet samen bepalen wat belangrijk is en goed onderzoek doen naar visualisatiestandaarden. Niettemin is het op de lange termijn ontzettend waardevol en tijdbesparend om een template te hebben. Waarom? Omdat het wiel niet elke keer opnieuw hoeft te worden uitgevonden en medewerkers snel aan de slag kunnen. In combinatie met een way-of-working zal niet alleen sneller resultaat zichtbaar zijn, maar zullen ook de standaarden en normen beter worden gehandhaafd.

Wil je meer weten over Power BI Templates?

Neem gerust contact met ons op via 030 – 633 19 45 of info@visionbi.nl. We vertellen graag meer over de mogelijkheden van Power BI templates!

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact met ons op


Meer nieuws, ontwikkelingen & innovaties