Passie voor Microsoft Power Apps!

08 / 02 / 2023 | Leestijd: 5 min | Auteur: Jurgen van Gils

Power Apps @ VisionBI

Waarom Power Apps gebruiken?

Ik ben Koen de Jong, BI Consultant bij VisionBI en o.a. werkzaam met Power BI. Mijn nieuwe uitdaging is om mij verder te verdiepen in het Microsoft Power Platform. In de afgelopen weken heb ik mij daarom ontwikkeld op het gebied van Power Apps. Power Apps heeft als doel het automatiseren en versimpelen van processen door middel van een app. In de community zijn er verschillende voorbeelden te zien hoe simpele oplossingen verschillende bedrijfsprocessen kunnen automatiseren en versnellen met het gemak van de low-code/no-code omgeving van Power Apps. Ik had direct zin om dit toe te passen. Verschillende ideeën schoten door mijn hoofd. “Wat als ik voor de detailhandel in de winkel een app ontwikkel om snel voorraden te kunnen inventariseren of waarom bouw ik geen app om een verkoopkans te genereren voor een pre-sales gesprek bij een prospect?”. Kortom er zijn veel oplossingen mogelijk binnen Power Apps.

Hoe start je met de bouw van een ‘App’ in Power Apps?

Microsoft Power Apps is een low-code platform waarmee gebruikers zonder technische vaardigheden mobiele en web-applicaties kunnen ontwikkelen en implementeren. Aan mijn kennis zal het dan niet liggen dacht ik.

ChatGPT nog even geraadpleegd om ideeën te krijgen voor het project wat ik wil oppakken.
Microsoft Power Apps kan helpen bij het automatiseren en digitaliseren van zakelijke processen en workflows. Hierdoor kunnen bedrijven efficiënter en productiever werken. Hier zijn enkele voorbeelden waar Power Apps bij kan helpen:

  • Mobiele toepassingen voor het verzamelen en opslaan van gegevens in veld
  • Aangepaste rapportages en dashboards
  • Digitale formulieren en inspectie-apps
  • Proces automatisering, zoals goedkeuring van verzoeken en workflows voor taken
  • Verbinding maken en data uit verschillende bronnen integreren, waaronder Excel, SharePoint en andere cloud-services

Kortom, Microsoft Power Apps biedt een flexibele en gebruiksvriendelijke oplossing voor het ontwikkelen van aangepaste zakelijke toepassingen die aan de specifieke behoeften van een organisatie voldoen. Alles wat je nodig hebt is een creatief idee en een laptop. Ik ben er helemaal klaar voor, nu nog een idee!

Ik wilde na het bouwen van de app zelf kunnen zien hoe effectief Power Apps kan zijn. Het valt dan ook niet mee om iets te verzinnen, dus ik heb het dicht bij mezelf gezocht, dat leeft dan ook direct.

Power Apps - Waterpolo toepassing - VisionBI

Het plan om een oplossing te bouwen voor het bijhouden van statistieken tijdens een waterpolo wedstrijd leek mij wel wat. Op deze manier kan ik een grote hobby van mij leuker, makkelijker en slimmer maken door het gebruik van Power Apps. Elke wedstrijd zit ik als assistent trainer te turven hoeveel doelpunten mijn spelers en de tegenstanders maken en hoeveel persoonlijke fouten zij hebben. Dit moet toch makkelijker kunnen met een telefoon of tablet dacht ik bij mijzelf?

En los ging ik met het bouwen van een App voor mijn waterpolo team!

Dus ik ben aan de slag gegaan. Na het lezen van verschillende instructies ben ik begonnen met het maken van een aantal knoppen om spelers van het team en de tegenstander snel te kunnen selecteren. Dit werd makkelijker gemaakt door mijn kennis van Excel. Power Apps gebruikt namelijk een soort gelijke taal voor het maken van acties in het platform. Daarnaast heb ik een drop-down voor de betreffende actie; ‘Doelpunt’ of ‘persoonlijke fout’ toegevoegd. Een tijdvak voor het moment in de wedstrijd was ook ideaal.

Naarmate ik meer comfortabel werd ben ik meer gaan toevoegen in de app. Zo kwamen de statistieken voor ‘steals’ en ‘turnovers’ erbij. Daarnaast heb ik een ‘gallery’ toegevoegd in de app om de meest recente actie te kunnen weergeven. Ik heb een Excel aan de app gekoppeld in de Cloud om de data, gegeneerd door de knoppen, eenvoudige weg te schrijven en op te slaan voor analyse.  

Omdat de data direct wordt opgeslagen in de Cloud kunnen andere mensen ook bij de data. Bijvoorbeeld het Videoteam van de vereniging om live data te bekijken en te gebruiken voor het online publiek tijdens de wedstrijden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ergens in mijn hoofd tolt nog steeds het idee om bij elke goal die ik noteer in Power Apps een bericht uit te sturen door het gebruik van Power Automate. Wellicht een leuk idee voor in de toekomst.

Is Power Apps iets voor jou?

Zoals je kunt zien, kan je Power Apps inzetten voor het ondersteunen van je processen, maar ook in de eigen omgeving kan je het gebruiken voor eenvoudige en snelle toepassingen. Zonder enige applicatie ontwikkel kennis ben ik trots op mijn resultaat, ik ben ervan overtuigd dat iedereen dit kan leren. Daarnaast is het ook gewoon leuk om te doen!

Uiteraard zijn er ook situaties te bedenken waarin Power Apps niet de juiste keus is, maar een ander oplossing beter op z’n plaats is.

Ik help jullie graag de juiste keus te maken en de mogelijkheden te onderzoeken om Power Apps bij jullie in de organisatie in te zetten. Wil je eens sparren met ons? Neem dan contact met ons op, we bespreken dit graag met je!

Koen de Jong – Passie voor Waterpolo en Data

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact met ons op


Meer nieuws, ontwikkelingen & innovaties