Hoe Artificial Intelligence Business Intelligence gaat veranderen

06 / 03 / 2023 | Leestijd: 6 min | Auteur: Dennis Teekamp Gout

Waarom het nu nog belangrijker wordt om goed de achterhalen welke informatie echt nodig is!

Waar Artificial Intelligence in het verleden een abstract concept voor de meesten was is met de komst van tools als ChatGPT, Dall-E en Midjourney het voor iedereen toegankelijk geworden. Natuurlijk roept dit ook vragen op. Wat betekent het voor Business Intelligence? Gaat AI vanaf nu alle data bewerken en dashboards bouwen. Wordt de rol van BI consultant overbodig?

Bij VisionBI omarmen we innovatie en nieuwe technologieën en uiteraard zijn we zelfs ook aan de slag gegaan en hebben uitgeprobeerd wat het voor ons kan betekenen. Dit betekent niet alleen kijken wat er allemaal door AI overgenomen kan worden, juist ook kijken wat er nodig is om goede resultaten te leveren in samenwerking met AI.

VisionBI Midjourney Dashboard
VisionBI Midjourney Dashboard

Power BI Dashboard Design ideeën door Midjourney

Midjourney, heeft een gratis tool ontwikkelt wat aan de hand van tekstuele input afbeelding creëert. Door een inschrijving op de discord kanaal kan iedereen een bericht sturen die begint met /imagine en daarna een beschrijving waar je naar op zoek bent. Midjourney gaat vervolgens aan de slag en maakt de afbeelding. Vervolgens is er nog een keuze om de gemaakte afbeelding te verbeteren. Ook heel handig, creaties van anderen zijn ook op te zoeken. Dus extra veel inspiratie.

Deze dashboards zijn visueel heel aantrekkelijk ontworpen en zeker goed om inspiratie op te doen. Veel van de visualisaties die gebruikt worden zijn ook in bepaalde mate mogelijk in Power BI. Maar, bieden deze dashboards echt de inzichten die belangrijk zijn? En daar zit de crux. De echte vraag van de gebruiker moet nog steeds achterhaalt worden. Die kan immers per gebruiker verschillen (een sales dashboard wat heel goed werkt voor het ene bedrijf werkt misschien niet voor een ander bedrijf omdat op heel andere aspecten wordt gestuurd.

Vragen als:

 • Welke informatie is belangrijk om te sturen?
 • Aan de hand van welke cijfers worden acties genomen?
 • Hoe wordt het dashboard dagelijks gebruikt?
 • Hoeveel detail is nodig?
 • En andere vragen

Moeten nog steeds gesteld en goed besproken worden om een informatief en actiegericht dashboard te bouwen.

Ons oordeel op het moment: het gebruik van Midjourney is een handige manier om inspiratie op te doen. De dashboards ogen prachtig en geven zeker inspiratie. Het gebruik is even wennen, als het verzoek niet duidelijk niet is zal het resultaat ook heel algemeen zijn. Dus ook met hulp van AI moet je al een idee hebben waar je naar op zoek bent. En, helaas, ook AI kan hele onoverzichtelijke en minder mooie dashboards ontwerpen.

Ondersteuning met Power BI door ChatGPT

ChatGPT is een Chatbot die AI gegeneerde content maakt. Het is gespecialiseerd in het voeren van dialogen en is in staat om complexe vragen te beantwoorden.

De toepassing van ChatGPT samen met Power BI zijn uitgebreid. Denk aan:

 • Handleidingen/Stappenplannen: bijvoorbeeld een handleiding hoe je met een connector kunt verbinden en welke stappen je moet nemen om dit te doen
 • Handvatten: Geen idee waar je moet beginnen? ChatGPT heeft altijd wel een idee, beneden een voorbeeld van een vraag van ons hoe we nu eigenlijk het beste kunnen beginnen met een Sales Dashboard.
ChatGPT Power BI VisionBI
ChatGPT Power BI VisionBI

En, eerlijk is eerlijk, we zijn niet teleurgesteld in het antwoord. Naast dat ook AI begrijpt dat eerst alle belangrijke informatie geïnventariseerd moet worden, wordt er zelfs aan het testen van de gegevens gedacht! Heel uitgebreid advies dus!

 • Ondersteuning met DAX & M: Handig, als je een keer vast loopt met het schrijven van je DAX kun je altijd even vragen wat het idee van ChatGPT is.

Ons oordeel op het moment: Klinkt bijna te mooi om waar te zijn? Helaas heeft ook AI het niet altijd helemaal goed en het is wel heel handig als je bijvoorbeeld de gegeneerde DAX code ook kunt lezen en snapt wat er gemaakt is. Door helemaal te vertrouwen op AI en niet meer zelf kennis op te bouwen ontstaat ook een afhankelijkheid waardoor resultaten uiteindelijk niet meer geverifieerd kunnen worden.
Voor snelle ondersteuning of extra advies kan het echter nu al heel veel waarde toevoegen!

Wist je dat.. er al iets van Artificial Intelligence in Power BI zit?

Sinds oktober 2022 heeft Microsoft Quick measure suggesties in Power BI geïntroduceerd. Op het moment nog in Preview, wat betekent dat het nog in ontwikkeling is, en het expliciet aangezet moet worden bij de opties.

Net zoals met de bekende AI tools is het mogelijk om een vraag te stellen over het maken van een meting.  Denk hierbij aan metingen zoals:

 • Hoeveel producten zijn er?
 • Wat is de hoogste prijs?
 • Sales van product A in de Regio B
 • Top 3 producten met meeste sales

Met een druk op de knop kan de nieuwe meting toegevoegd worden bij de rest van de metingen. Ook handig, Power BI formatteert de DAX alvast op een heel overzichtelijke een gestructureerde manier waardoor het ook door een ander makkelijk te begrijpen is.

Heel handig als je even niet uitkomt met het schrijven van de DAX. Ook hier is het trouwens essentieel om te snappen wat de berekening doet. Sterker nog, Power BI geeft vaak zelfs meerdere opties waardoor je kunt kiezen welke het beste past.

Artificial Intelligence Power BI VisionBI
Artificial Intelligence Power BI VisionBI

En nu?

Het gebruik van AI wordt steeds makkelijker en toegankelijker.  Wat op het eerste gezicht intimiderend kan overkomen is ook een enorme kans. Dankzij AI kunnen we ondersteuning krijgen in ons dagelijks werk en juist ook inspiratie op doen.
En, hoewel AI steeds meer vraagstukken kan oppakken waar tot nu toe bijvoorbeeld een BI consultant wordt benaderd, wordt nu steeds meer duidelijk dat om goede resultaten te behalen het gesprek met de gebruiker essentieel is. Het achterhalen van de vraag achter de vraag en het ondersteunen in het bepalen van een datastrategie zijn essentieel om een goed product neer te zetten. Immers een dashboard kan nog zo mooi en innovatief zijn, als de informatie die erop staat geen waarde toevoegt en geen inzichten biedt is het nutteloos. 

De opkomst van AI is een enorme kans om onze focus te richten op de essentiële vragen van de gebruiker en simpele taken juist uit te besteden!

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Artificial Intelligence en Power BI?

Neem gerust contact met ons op via 030 – 633 19 45 of info@visionbi.nl.  We vertellen graag meer over de mogelijkheden van AI en Power BI!

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact met ons op


Meer nieuws, ontwikkelingen & innovaties