ERP en BI: een onverslaanbare combinatie

04 / 07 / 2022 | Leestijd: 4 min | Auteur: Dennis Teekamp Gout

Enterprise Resource Planning (ERP) systemen worden steeds geavanceerder. Ook op het gebied van analyse en rapportage. De grote vraag: kun je een ERP-oplossing als Business Intelligence tool inzetten?

Ons antwoord?

Ja, dat kan. Daarmee behaalt u alleen niet het hoogste rendement of het grootste concurrentievoordeel. Slimmer is het om ze allebei in te zetten.

Waarom en hoe?

Dat leest u in dit artikel.

De kracht van ERP: snel aan de slag met historische data

Bekende ERP-leveranciers als Microsoft, Exact en SAP hebben rapportagemogelijkheden ingebouwd.

Hiermee kunt u op een snelle manier aan de slag met data. Het systeem biedt namelijk gestandaardiseerde rapportages, die onder meer inzicht geven in omzet per klant of artikel, voorraad en orders.

Door te profiteren van de ingebouwde intelligentie in uw ERP-systeem, behaalt u veel meer rendement dan als u werkt met losse Excel rapportages.

Dat niet alleen.

Moderne ERP-oplossingen halen ook steeds vaker data uit andere interne bronnen. Zeker als u gebruikmaakt van een volledige suite van één en dezelfde leverancier. Denk aan Microsoft Dynamics met onder meer oplossingen voor CRM, ERP, financiën en Supply Chain Management.

Nu vraagt u zich vast af: waarom heb ik dan nog een BI-tool nodig?

De kracht van BI: kansen ontdekken in de markt

Hoewel een ERP-systeem goed is in snelle analyses, kijkt het enkel naar de huidige stand van zaken.

Niet naar de toekomst of het historisch perspectief.

Daar ligt juist de kracht van een goed ingerichte BI-omgeving. Met behulp van uw data maakt het namelijk gebruik van slimme analyses en algoritmes.

Hierdoor wordt het mogelijk voorspellingen te doen over de (toekomstige) klantvraag, productlife cycle, logistieke processen en opportunity’s in de markt. Daarnaast kunt u terugkijken in de tijd om zo trends, verschillen en veranderingen te ontdekken. Met zogenaamde call-to-actions krijgt u pro-actief acties aangereikt.

Een BI-omgeving haalt bovendien informatie uit al uw interne bronnen. Ook uit losse financiële, HR of warehousemanagementpakketten die u afneemt. Bovendien wordt er data extern opgehaald. Denk aan marktontwikkelingen van CBS, weersomstandigheden, geografische informatie of trends via social media. 

Wat levert dit concreet op?

Met behulp van Business Intelligence kunt u bijvoorbeeld:

  • Bepalen op welke locatie u het beste een nieuwe winkel of vestiging opent;.
  • Nieuwe kansen voor cross selling ontdekken;
  • Een effectieve analyse maken van de product life cycle;
  • Proactief geattendeerd worden op klanten die opeens veel minder of meer afnemen dan voorheen; en
  • Vrachtwagens vroeger of juist later laten vertrekken als blijkt dat dit kostenbesparend is.

BI en ERP als onverslaanbare combinatie

ERP is dus de plek voor een basisoverzicht van uw business. U heeft eenvoudig inzicht in de resultaten die uw organisatie op dat moment boekt en kunt daarop sturen.

Wilt u nieuwe mogelijkheden ontdekken om geld te verdienen of juist te besparen?

Dan biedt een Business Intelligence omgeving aanzienlijke kansen. Zo kunt u zowel terugkijken als vooruitblikken op uw business. Dit levert u meer rendement en concurrentievoordeel op.

Als dat geen onverslaanbare combinatie is!

De combinatie van ERP en BI in praktijk brengen 

De systemen voor ERP en BI kunnen prima naast elkaar bestaan. Een BI-omgeving begint namelijk met de inrichting van een separaat dataplatform. Hiervandaan wordt data gehaald uit alle relevante interne en externe bronnen. Dus ook uit uw ERP-pakket.

Vervolgens wordt deze data bewerkt en worden er slimme algoritmes en analyses op losgelaten. In uw BI tool vindt u de resultaten van deze analyses in overzichtelijke dashboards en rapportages.

Ook is het mogelijk om automatisch alerts van belangrijke veranderingen of gebeurtenissen te ontvangen. Bijvoorbeeld als een van uw klanten plots minder afneemt dan in de periode ervoor. Door alerts slim in te stellen in uw BI-tool, weet u precies wat er speelt en kunt u direct actie ondernemen als dat nodig is.

Maakt u gebruik van Microsoft voor ERP en BI?

Dan blijft de gebruikersbeleving voor analyse en rapportage hetzelfde. U werkt namelijk met dezelfde tooling en kunt zelfs alle rapportages op 1 plek terugbrengen.

Nieuwsgierig wat de combinatie ERP en BI voor uw organisatie kan betekenen?

Onze consultants vertellen het u graag. Of u nu in de retail werkt of de sierteelt: wij zijn bekend met ERP en BI in vele branches.

Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op via 030 – 633 19 45 of info@visionbi.nl

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact met ons op


Meer nieuws, ontwikkelingen & innovaties