De VisionBI Blog – Interessante Power BI features

01 / 09 / 2020 | Leestijd: 4 min | Auteur: Jurgen van Gils

De blog over de implementatie, adoptie en gebruik van Business Intelligence en Analytics oplossingen.

De Power Platform release notes

Iedere maand brengt Microsoft vele updates uit voor haar Power Platform. Het platform dat onder andere is opgebouwd rond Azure, Power BI, Power Apps en aanvullende producten. Een gemiddelde release note kent tientallen pagina’s en een veelvoud aan vernieuwingen.

In onze Power BI blog highlighten we enkele belangrijke ontwikkelingen en features, waarvan wij denken dat ze veel potentie hebben. We doen dat vanuit ons principe dat nieuwe ontwikkelingen een positieve impact moeten hebben op de manier op data een rol speelt in de beslissingen van een organisatie.  Bijvoorbeeld door het gebruikersgemak te verhogen, analytische mogelijkheden te verbeteren, inzichten beter deelbaar te maken met collega’s of de stabiliteit van het platform te vergroten.

Zo maken we vanuit gebruikersperspectief inzichtelijk hoe deze nieuwe features een bijdrage leveren aan het data-gedreven werken.

Wat zijn de belangrijkste feature ontwikkelingen aangekondigd in de laatste release notes van Microsoft?

Lasso selectie van data punten

Deze nieuwe functionaliteit is een handige toevoeging aan het selecteren in grafieken in Power BI. Door over een grafiek met de muis de selecteren kan een rechthoekige selectie worden gemaakt. Hiermee kan cross-filtering and highlighting gedaan worden. Dit is gemakkelijk als er vanuit een grafiek op een specifieke onderdeel moet worden ‘ingezoomd’. Zo kun je een random selectie maken van de data punten die nader onderzoek nodig hebben. Deze feature is zeer nuttig voor analisten en gebruikers die eenvoudig hun selecties kunnen maken, bijvoorbeeld om afwijkende datapunten te bestuderen.

Lasso selectie in Power BI, handig om snel in een beperkte selectie van data dieper te analyseren

Bestemd voor Ontwikkelaars
Adoptie-index
Betrouwbaarheid van data
Visuele aantrekkelijkheid ⭐⭐⭐⭐
Gebruiksgemak ⭐⭐⭐⭐

Power Automate visual

Gebruikers willen vaak aan de hand van de data die ze zien actie ondernemen. De Power Automate-visual maakt dit mogelijk. Hiermee kunnen knoppen in rapporten worden opgenomen die een werkstroom kunnen activeren. Zo kan er zonder Power BI te verlaten direct een actie worden opgestart met Power automate. Hierbij kunnen de ingestelde filters als conditie worden gebruikt voor specifieke vervolgacties. Dit maakt het mogelijk om gevonden inzichten direct te delen met anderen en om te zetten in acties. Ook voorkomt het handmatig overnemen van data wat de betrouwbaarheid vergroot.

Power Automate visual, zonder Power BI te verlaten kan er direct een actieknop worden door bijvoorbeeld een andere applicatie aan te roepen.

Bestemd voor Ontwikkelaars
Adoptie-index
Betrouwbaarheid van data ⭐⭐⭐⭐⭐
Visuele aantrekkelijkheid
Gebruiksgemak ⭐⭐⭐

Small multiples visual

De small multiple visual is ideaal om in een beperkte ruimte met een aantal kleinere grafieken belangrijke KPI’s te tonen. Het vereenvoudigt de mogelijkheid om een dataset vanuit verschillende invalshoeken of categorieën (de dimensies) te bekijken. Zo kan het ideaal zijn om hiermee de trend over meerdere (winkel)locaties of regio’s te volgen, of om te kijken welke variabelen de meeste invloed hebben op een KPI.

Multiple small grafieken op een Power BI rapport, handig om in een beperkte ruimte vanuit verschillende invalshoeken data te analyseren.

Bestemd voor Eindgebruikers
Adoptie-index
Betrouwbaarheid van data
Visuele aantrekkelijkheid ⭐⭐⭐⭐⭐
Gebruiksgemak ⭐⭐⭐⭐⭐

Data lineage en impact analysis

Een belangrijke toevoeging voor de ontwikkelaar in Power BI. Hiermee kan heel eenvoudig bekeken worden waar wijzigingen impact hebben. In de dagelijkse praktijk kan het voorkomen dat een dataset moet worden aangepast of rapporten de verkeerde gegevens lijken te tonen. Dan kan het een hele klus zijn om te achterhalen hoe de data en rapporten vanuit de onderliggende elementen is opgebouwd. Dan is het handig als het pad waar de afwijking kan ontstaan. Met de data lineage en impact analyse kan gemakkelijk en snel onderzocht worden waar de fout kan zijn ontstaan doordat er inzicht is hoe de rapporten en dashboards samengesteld zijn.

Data lineage en impact analyse tool. Heel handig om te zien waar je aanpassingen effect of invloed hebben

Bestemd voor Ontwikkelaars
Adoptie-index
Betrouwbaarheid van data ⭐⭐⭐⭐⭐
Visuele aantrekkelijkheid
Gebruiksgemak ⭐⭐⭐

Over VisionBI en Power BI

Power BI en het Power Platform van Microsoft ontwikkelt zich in een hoog tempo. Maandelijkse release notes geven een overzicht van de belangrijkste wijzigingen. VisionBI is gespecialiseerd in de implementatie van Azure, Power BI en het Power Platform. We zijn gek op nieuwe ontwikkelingen en zijn altijd op zoek naar hoe we deze kunnen toepassen. Speciaal vanuit die interesse selecteren we uit de vele nieuwigheden die Microsoft maandelijks presenteert de belangrijkste die een actieve bijdrage leveren in het gebruik en adoptie van het Power Platform. In onze blogpost krijgt u daardoor snel inzicht in de belangrijkste mogelijkheden die een bijdrage kunnen leveren aan uw investeringen in Power BI en het Power Platform.

VisionBI staat synoniem voor succes met data, kwaliteit en plezier. Ons doel is de tijd die nodig is om te analyseren te verkorten door de inzet en toepassing van slimme oplossingen.

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact met ons op


Meer nieuws, ontwikkelingen & innovaties