BI Tooling

22 / 01 / 2021 | Leestijd: 3 min | Auteur: Jurgen van Gils

BI tooling is bestemd voor het opslaan, bewerken, verrijken en presenteren van data en gegevens. Het helpt organisaties met het inzichtelijk krijgen van trends, uitzonderingen en geleverde prestaties. Bij Business Intelligence projecten is het belangrijk de juiste tooling te kiezen. Het maken van een keuze is een specialistisch werk. Er zijn veel verschillende soorten tools. Daarvan is na implementatie niet zo maar weer afstand te doen.

BI Tooling kent veel invalshoeken. Het begint bij het opzetten en inrichten van een database oplossing en opzet van een datamodel. Voorbeelden zijn Hadoop en Microsoft SQL server. Bij het het opslaan en gebruik van data speelt betrouwbaarheid een belangrijke rol. Hiervoor zijn tools als Talend en Alteryx beschikbaar. Daarmee is snel en gemakkelijk de data geprepareerd voor analyse en gebruik. Ook op het gebied van Data Cleansing zijn vele tools beschikbaar. Dataladder, OpenRefine van Google, DataWrangler en Microsoft DQ. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt om data op te schonen. Hiermee is het voorbereidt op de inzet in een organisatie. Het is belangrijke tooling. Zonder zijn betrouwbare data niet te leveren die enige waarde voor de gebruiker hebben. Van toepassingen die op zeer gestructureerde wijze data beschikbaar maakt tot toepassingen die juist zorgen voor vrijheid in het analyseren van data, de zogenaamde Self Service BI tools.

De grote verscheidenheid maakt dat het belangrijk is om tools goed met elkaar te vergelijken. Beoordeel op impact en complexiteit. Kijk allereerst naar het nut en de noodzaak van de aanschaf van enig tool. Houdt daarbij rekening met de bronnen. Het kennisniveau in de organisatie en het beheer en gebruik van de tool zijn andere aspecten. Neem ook mee welke soorten bronnen je wilt gebruiken. In ieder geval Excel is een bron die in het totaal plaatje niet mag ontbreken, maar waarvan het belangrijk is te bepalen hoe je Excel inzet als analyse oplossing.

De BI Tools worden door de BI consultant geselecteerd en geïmplementeerd. Ze zijn bedoeld om het gebruik en de inrichting van de BI omgeving zo eenvoudig mogelijk te maken. Het beheer van de omgeving is vaak complex, met de juiste tooling is dit sterk te vereenvoudigen. Het biedt organisaties en eindgebruikers de mogelijkheid om met een beperkte kennis van de gebruikte datastructuur toch aanpassingen te maken op de onderliggende gegevens. Doel is het realiseren van een omgeving waarin met een versie van de waarheid of feiten gewerkt kan worden. Daardoor hebben de medewerkers van een organisatie een gedeeld inzicht in de richting en mogelijkheden die gekozen kan worden.

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact met ons op


Meer nieuws, ontwikkelingen & innovaties