Datavisualisatie header

Datavisualisatie

Maak uw dashboard écht actiegericht

  • Breng data tot leven met sprekende visuals
  • Neem snel onderbouwde beslissingen
  • Behaal een hogere effectiviteit

Beschikt uw organisatie over één of meerdere BI dashboards, maar hebben ze niet het gewenste effect? Vraag dan direct een gratis adviesgesprek aan via 030 – 633 19 45,

Scroll voor meer
Datavisualisatie content

Wat is datavisualisatie?

Datavisualisatie is de manier waarop data en informatie tot leven wordt gewekt en aanzet tot actie.

Iedereen kent de rijen met cijfers en feiten. Ongetwijfeld waardevol, maar voor slechts een handvol mensen te begrijpen.

U kijkt waarschijnlijk ook liever even snel een instructiefilmpje, dan dat u een dikke handleiding leest. Door data visueel te maken in diagrammen, grafieken en kaarten, is deze voor iedereen begrijpelijk. In één oogopslag.

Waarom datavisualisatie?

Een dashboard maken, hoeft niet lastig te zijn. Zeker met een laagdrempelige tool als Power BI. Toch hebben in de praktijk niet alle dashboards het gewenste effect. Het dashboard wordt weinig gebruikt en/of de cijfers zetten niet aan tot actie.

Hoe komt dat?

Vaak zien we dat organisaties data in een dashboard slepen en dan verwachten dat het direct voor iedereen werkt. Een effectief dashboard vraagt echter om een goed verhaal, de juiste data(combinaties) en sprekende visuals.

Met datavisualisatie zorgt u dat alle medewerkers de data op dezelfde manier zien en interpreteren, waardoor ze eenvoudig onderbouwde besluiten kunnen nemen.

https://www.visionbi.nl/wp-content/uploads/hoe-pak-je-datavisualisatie-aan.jpg

Hoe pak je datavisualisatie aan?

Onze consultants beginnen altijd met uitgebreid vooronderzoek. We stellen vragen als:

  • Wie maken er gebruik van BI en wat is hun achtergrond?
  • Welke data hebben zij nodig om hun doelen te halen?
  • Welke acties en besluiten moeten ze nemen op basis van het dashboard?
  • Wat is er nodig om medewerkers BI optimaal te laten inzetten?

Hierdoor krijgen wij inzicht in de manier waarop we datavisualisatie voor uw medewerkers moeten aanpakken. Dat gaat van businessdoelen tot kleurgebruik en van type diagramkeuze tot verandermanagement.

Wij passen storytelling toe op uw data en brengen deze tot leven met visuals, die direct tot de verbeelding spreken én uw medewerkers aanzetten tot actie.

De 3 grootste voordelen van datavisualisatie

Wij geloven in de kracht van datavisualisatie. Nu u nog. Om u te overtuigen, schetsen we de 3 belangrijkste voordelen.

1

Voordeel 1: voor iedereen toegankelijk

De meeste mensen hebben het niet zo op reeksen, opsommingen en cijfers.

Deze zijn echter heel waardevol voor uw bedrijf.

Door data te visualiseren, maakt u deze voor iedereen toegankelijk. Het aflezen van een grafiek is vele malen eenvoudiger, dan het zien van een reeks getallen.

Door stuurinformatie visueel aantrekkelijk te maken, kunt u deze eenvoudig en zonder veel toelichting delen. Het zorgt dat mensen het verhaal begrijpen én dat iedereen aan de slag gaat met dezelfde stuurinformatie.

Datavisualisatie - eenvoudig meer inzicht
2

Voordeel 2: onderbouwde beslissingen nemen

Datavisualisatie maakt het niet alleen eenvoudiger om data te begrijpen. Het zorgt er ook voor dat u sneller en eenvoudiger trends ontdekt en op basis daarvan doelgerichte acties en besluiten neemt.

In een grafiek ziet u overzichtelijk per maand de omzet, voorraad of het verloop in de bezettingsgraad. Op- en neerwaartse bewegingen zijn direct te herkennen, waardoor u sneller kunt inspelen op veranderingen.

Datavisualisatie - een hogere effectiviteit
3

Voordeel 3: een hogere effectiviteit

Reeksen en cijfers analyseren kost tijd. Het aflezen van een diagram of grafiek vele malen minder.

Datavisualisatie resulteert in een hogere effectiviteit, doordat u minder tijd kwijt bent aan de interpretatie van data. Doordat een BI tool ook nog eens data uit alle systemen haalt, weet u ook zeker dat de rapportages betrouwbaar zijn.  

Nieuwsgierig wat datavisualisatie voor uw organisatie kan betekenen?

Onze consultants vertellen het u graag. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Veelgestelde vragen datavisualisatie

Waarom is datavisualisatie belangrijk voor mijn organisatie?

Een dashboard moet in één oogopslag door alle medewerkers begrepen kunnen worden. Zonder verdere uitleg. Dan is het essentieel dat de diagrammen, grafieken en andere visuals in het dashboard een eenduidig verhaal vertellen, dat maar op één manier te interpreteren is.  Datavisualisatie levert hier een belangrijke bijdrage aan.

Kan datavisualisatie worden toegepast op bestaande dashboards?

Ja, dat kan zeker. Onze consultants zijn gespecialiseerd in Microsoft Power BI en Yellowfin. Heeft u een dashboard gebouwd in één van deze tools? Dan kunnen wij met datavisualisatie uw dashboard aantrekkelijker en actiegerichter maken.

Met welke BI tools werken jullie?

Wij werken met Microsoft Power BI en Yellowfin. Onze consultants zijn in beiden gecertificeerde specialisten. We hebben echter ook kennis van en ervaring met diverse andere BI tools als Tableau en Qlik.

Kunnen jullie onze medewerkers begeleiden bij het gebruik van dashboards?

Door het werken met dashboards kan het werkproces of de besluitvorming van medewerkers danig veranderen. Uiteraard begeleiden onze consultant u hierin. We nemen alle aspecten van datavisualisatie in overweging en verzorgen waar nodig trainingen om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

We zien door de bomen het bos niet meer – kunnen jullie ons helpen met het opzetten van een dashboard?

Onze consultants verzorgen ook sessies, waarin we de behoefte aan dashboards en datavisualisatie binnen uw organisatie in kaart brengen. Samen met u en uw medewerkers onderzoeken we uw doelen, wensen en eisen en kijken we hoe deze informatie het beste gevisualiseerd kan worden.

Hebben jullie niet gewoon een standaard die we kunnen gebruiken?

Bij VisionBI hanteren we een VisionBI way-of-working waar ook een standaarddesign bij hoort. Zo geeft u samen met onze consultants snel vorm aan een of meerdere dashboards. Overigens bieden we geen 100% standaardoplossing aan, omdat dit in de praktijk niet werkt. Exact dezelfde data kan door verschillende bedrijven anders ingezet worden, omdat de doelen, de strategie, de processen en/of het gebruik niet hetzelfde zijn.

Kunnen jullie de visualisaties en het dashboard niet zonder onze hulp inrichten?

Nee, dit traject doorlopen we echt samen. Onze consultants voorzien u van advies en best practices, maar zonder uw input kunnen we de data niet op een goede en impactvolle manier visualiseren. U en uw medewerkers zijn de enige die weten hoe de data moet worden ingezet en welke vragen u ermee wilt beantwoorden. Samen met onze consultants kunt u snel de beste oplossing kiezen die echt voor u werkt.