Yellowfin

BI zorgt voor hogere efficiency bij de ruim 130 vestigingen van Veris Bouwmaterialen BV

Onder Veris Bouwmaterialen BV vallen de formules Bouwcenter, Bouwpunt en Stiho. Met 30 aandeelhouders en ruim 130 vestigingen werd het tijd voor informatievoorziening vanuit één centraal punt. Teamleider Databeheer Mark van Beelen:

“We willen onze aandeelhouders inzicht bieden in inkoop, verkoop en voorraadbeheer. Met een BI omgeving die we op één centraal punt kunnen beheren en waar elke vestiging eenvoudig toegang tot heeft.”

Focuspunten

Veris Bouwmaterialen BV

Vestigingen

ruim 120 vestigingen filialen

Hoofdkantoor

Gorinchem

Uitdaging

Centraal beschikken over informatie om inkoop van bouwmaterialen te optimaliseren en bouwcenters te adviseren over strategie en marketing. informatievoorziening vanuit één centraal punt

Oplossingen

Centraal Datawarehouse waar data uit alle vestigingen samenkomt. Met een Master Data Management oplossing waarmee alle leveranciers en artikelen worden gecombineerd tot één bron. Met een de webbased Business Intelligence tool Yellowfin wordt deze data omgezet in informatie voor inkoop, marketing en management.

Resultaten

Zowel op Veris niveau als de individuele vestigingen kunnen de dashboards en analyses gebruiken. Hierdoor is de afgelopen jaren een groter inkoopvoordeel bij leveranciers gerealiseerd en zijn overtollige voorraden geminimaliseerd.

Van maandelijks, decentraal inzicht……

Veris Bouwmaterialen BV omvat de grootste groep hout- en bouwmaterialenhandelaren in Nederland en België. De koepelorganisatie voorziet in inkoop, logistiek, centrale facturering, automatisering, marketing en formuleontwikkeling.

Tot voor kort had Veris enkel analytische inzichten over de inkoop en dat slechts één keer per maand. Alle 30 aandeelhouders hadden hun informatiedashboard lokaal geïnstalleerd en deze werd dan ook decentraal beheerd.

Tijdrovend en weinig efficiënt vond Veris. Daarom klopte de organisatie aan bij VisionBI.

“In het verleden is er al eerder naar tevredenheid samengewerkt met VisionBI. Dit zorgde voor het grote voordeel dat VisionBI reeds bekend was met het ERP, de werkprocessen en bedrijfsstructuur van Veris. Daarbij kon VisionBI een maatwerk DWH met MDM opbouwen welke aansloten op de wensen van Veris. Ook konden zij een BI-tool aanbieden die de mogelijkheden die aansloot bij de eisen en bedrijfsstructuur van Veris. VisionBI is een zeer geschikte sparrings- en implementatie partner waarbij de klantwens centraal staat en nazorg net zo veel aandacht krijgt als de implementatie zelf.”

VisionBI is een zeer geschikte sparrings- en implementatie partner waarbij de klantwens centraal staat en nazorg net zo veel aandacht krijgt als de implementatie zelf.

Lex Hemels
Algemeen Directeur Veris Bouwmaterialengroep BV

….naar compleet en betrouwbaar BI platform

VisionBI creëert een volledig nieuw Business Intelligence dataplatform voor Veris Bouwmaterialen BV. Met wekelijks inzicht in de cijfers voor Veris, de aandeelhouders en alle vestigingen. Door gebruik te maken van de webbased BI tool Yellowfin hebben gebruikers op vrijwel ieder device en op elk moment toegang tot alle relevante informatie.

De data wordt ontsloten uit een door VisionBI ingericht datawarehouse en is daardoor altijd betrouwbaar en up-to-date. De belangrijkste dashboards worden op één plek gecreëerd en beheerd.

Iedere aandeelhouder kan via een beveiligde verbinding zijn relevante (eigen) gegevens zien. Daarnaast kunnen ze in Yellowfin zelf eenvoudig aanvullende dashboards op maat maken. Veris heeft tegelijkertijd zicht op de geconsolideerde prestaties van alle vestigingen en aandeelhouders.

“Door de BI omgeving zijn we als organisatie veel meer gefundeerde beslissingen op het gebied van inkoop gaan maken, is er continue oog voor de gezondheid van voorraden en kan er veel sneller geanticipeerd worden op het mogelijke verlies van klanten. Daarnaast is er nu de mogelijkheid om te gaan benchmarken over al de aangesloten bedrijven.”

Er is nu de mogelijkheid om te gaan benchmarken over al de aangesloten bedrijven.

Michel Spruijt
Manager ICT Veris Bouwmaterialengroep BV

Inclusief Master Data Management tool

Binnen Veris Bouwmaterialen BV lopen veel inkoopstromen. Hierdoor worden verschillende artikelnummers gebruikt voor hetzelfde product. Dit bemoeilijkt het maken van een geconsolideerde analyse van het assortiment en de artikelprestaties.

VisionBI heeft daarom niet alleen een datawarehouse ingericht, maar ook een tool voor Master Data Management (MDM) ontwikkeld. In de MDM tool kunnen mappings worden gemaakt voor artikelen, leveranciers en aandeelhouders en hun filialen. De mappings worden zoveel mogelijk automatisch aangemaakt op basis van businessregels.

Zo heeft Veris een veel beter beeld gekregen van het assortiment en de prestaties van de verschillende artikelen.